Taistelupelit Toimintapelit

Esportsissa

Taistelupelit esportsissa

Ennen esportsin kehittymistä taistelupelejä keräännyttiin pelaamaan erinäisiin pelihalleihin tai kavereiden luokse, ja näistä pelaajajoukoista syntyi FGC, Fighting Game Community. Tästä yhteisöstä kehittyi pikkuhiljaa taistelupelien esports-pelaamisen pohja. FGC pyrkiikin edelleen luomaan turnauksista pelihallimaisia, jolloin montaa erilaista taistelupeliä pelataan yhden tapahtuman aikana. Erona muiden pelien, esimerkiksi myöhemmin artikkelissa mainitun Overwatchin, esports-turnauksiin on se, että kaikki halukkaat ovat tervetulleita taistelemaan voitosta maksettuaan pääsymaksun. Erityisen suosittuja taistelupelit ovat japanilaisten ja amerikkalaisten keskuudessa, ja maailman parhaista taistelupelien pelaajista kolme parasta ovatkin kotoisin edellä mainituista maista.

Mikä ihmeen esports?

Esports tai e-urheilu on videopelien pelaamista joko tabletilla, tietokoneella tai konsolilla kilpailumielessä. Esports-turnauksia järjestetään ympäri maailmaa ja pienempiä turnauksia pelataan myös internetissä. Erityisen suosittuja turnauksia ovat Blizzard Entertainmentin turnaukset sekä The International, joka keskittyy Dota 2 -peliin. Useimmissa turnauksissa voitot ovat suuria ja turnauksia varten harjoitellaankin yhtä paljon kuin mitä tahansa muutakin urheilutapahtumaa varten. Esports kasvattaa suosiotaan jatkuvasti ja kilpapelaamista harrastavat niin nuoret kuin vanhatkin. Suosituimpia pelejä ovat muun muassa CS:GO sekä Overwatch. Taistelupeleistä suosituimpia ovat Super Smash Bros sekä Street Fighter V.

Missä turnauksia voi seurata?

Parhaan katselukokemuksen turnauksista saa menemällä itse paikan päälle. Jos tähän ei kuitenkaan ole mahdollisuutta, voi turnauksia seurata internetin kautta muun muassa Twitch-internetsivuston kautta valitsemalla pelin, jota haluaa seurata. Myös Yle Areenasta voi katsoa tiettyjä turnauksia, esimerkiksi Helsingissä loppukesästä järjestettävän Assembly-turnauksen pelejä. Tietoa järjestettävistä turnauksista löytyy esimerkiksi eri turnausten järjestäjien omilta sivustoilta tai Facebookista eri esports-kilpailujen järjestäjistä tykkäämällä. Esportsin seuraaminen on kuitenkin kiinnostavinta paikan päällä, sillä katsomossa istuessa tunnelma on kuin missä tahansa muussa urheilutapahtumassa. Omille suosikeille hurrataan ja vastapuolelle heitetään herjaa.

Kuinka pääsen pelaamaan?

Riippuen pelattavasta pelistä turnauksen osallistumisvaatimukset voivat olla hyvinkin korkeita. Esimerkiksi CS:GO tai Overwatch-peleihin tarvitaan joukkue, jonka kanssa harjoitellaan turnauksia varten. Harrastelijaturnauksiin ei yleensä ole kovin suuria osallistumisvaatimuksia. Esimerkiksi Helsingin Assemblyn harrastelijaturnauksiin ei ole karsintapelejä, vaan heikoimmat karsiutuvat turnauksen alkumetreillä pois. Taistelupeliturnauksiin on usein pieni pääsymaksu. Esimerkiksi Turussa järjestettävään Grail Quest -turnaukseen osallistuakseen pelaajan oli vuonna 2018 maksettava viiden euron lisenssimaksu. Osallistumismaksut taistelupeliturnauksiin ovat melko alhaiset ja mahdollisesti juontavat juurensa taistelupelien pelihalliaikoihin, jolloin pelihallien pelikoneisiin piti laittaa rahaa päästäkseen pelaamaan.

Taistelupeliturnausten historiaa

Taistelupelit olivat ensimmäisiä esports-turnauksen muodostaneita pelejä. Vanhin turnauksista on nimeltään Evolution Championship Series, joka tunnetaan myös nimellä Evo. Ensimmäinen turnaus pidettiin vuonna 1996, jolloin Evo tunnettiin vielä nimellä Battle by the Bay (nimeksi vaihtui Evo vuonna 2002). Turnauksessa pelattiin pelejä nimeltään Super Street Fighter II ja Street Fighter Alpha 2. Sittemmin turnauksissa on ruvettu pelaamaan myös muun muassa Mortal Combat ja Tekken-sarjojen pelejä. Tärkeimmät taistelupelien esport-turnauksista ovat Evo ja Capcom Cup. Vuoteen 2012 asti Tougeki – Super Battle Opera oli yksi suurimmista turnauksista.

Nykytilanne

Taistelupelit ovat pitäneet pintansa muuttuvassa esports-skenessä. Taistelupelit eivät ole läheskään yhtä suosittuja kuin esimerkiksi MOBA tai FPS-pelit. Ne kuitenkin porskuttavat muiden esports-pelien rinnalla keräten taistelupeleistä innostuneita ihmisiä katsomaan turnauksia ympäri maailmaa. Nykyisin taistelupelejä pelataan monissa eri esports-tapahtumissa, esimerkiksi Ruotsissa ja USA:ssa pidettävässä DreamHackissa. Suurimpia turnauksia ovat edelleen Evolution Championship Series sekä Capcom Cup. Capcom järjestää vuoden aikana useampia pienempiä turnauksia, joiden voittajat pääsevät pelaamaan Capcom Cupin loppuotteluun. Sekä Capcom Cup että Evolution Championship Series ovat keskittyneet ainoastaan taistelupeleihin.

Suomen taistelupeliskene

Suomessa taistelupelit ovat olleet aina suosittuja. Itsekin muistan kuinka pienenä pelasimme naapurin pojan kanssa Tekkeniä, vaikka olin aivan liian nuori pelaamaan peliä, jossa mäiskitään vastustajaa naamariin niin paljon kuin peliohjaimesta lähtee. Taistelupelit ovat esports-skenessä melko pienessä osassa. Suomessa järjestetään vuosittain Tekken 7 -peliin erikoistunut turnaus, Grail Quest, joka pidetään Turussa. Suomalaisia taistelupelien pelaajia lähti vuonna 2018 koittamaan onneaan myös Evo-turnaukseen Japaniin. Tunnetuimpia suomalaisia taistelupelien pelaajia ovat muun muassa Antti-Oskari “Andy-O” Pakarinen, Eetu “Kinkuli” Vilhunen sekä Eero “Satsu” Anttilainen.

Daigo Umehara – veteraanin huippuhetki

Kiistatta yksi merkittävimmistä hetkistä taistelupelien esports-turnauksien historiassa tapahtui vuonna 2004 kun Daigo Umehara, yksi kaikkien aikojen parhaimmista Street Fighter -pelin pelaajista, voitti taistelun amerikkalaista Justin Wongia vastaan ollessaan pahasti alakynnessä. Useita turnauksia voittanut Street Fighter -veteraani Umehara oli vahva suosikki kun hän pelasi Wongia vastaan Evo-turnauksen semifinaalissa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt Umeharan suunnitelmien mukaan, sillä hänen hahmonsa “elämäpisteet”, englanniksi HP eli health points, näyttivät vähentyvän uhkaavalla vauhdilla. Hänen tuli käyttää kaikkia pelaajan taitojaan hyväksi, eikä kukaan olisi uskonut mitä Umehara pystyi tekemään.

Umeharan ainoa mahdollisuus voittoon oli käyttää hahmonsa superliikettä, eräänlaista torjuntaa. Selvitäkseen vastustajansa hyökkäyksestä hänen piti käyttää torjuntaa millisekunnin tarkkuudella viisitoista kertaa putkeen, jonka jälkeen hänen tuli kukistaa vastustajansa peliajan käydessä uhkaavasti vähiin. Torjuttuaan jopa neljätoista Wongin hyökkäyksistä Umehara teki jotakin odottamatonta. Hän hyppäsi hahmollaan ilmaan torjuen samalla vastustajansa hyökkäyksen. Tehdessään näin hän sai tarpeeksi latausta hahmonsa “superkomboliikelle”, joka on vahva, hahmon ilmassa olemisen vaativa isku. Hän onnistui iskussaan, tyrmäsi vastustajansa ja varmisti nimensä pysymisen esportsin historiassa ikuisesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *