Toimintapelit

Mortal Kombat

Taistelupelien parhaimmistoa

Mortal Kombat on Midway Games’ Chicagon kehittämä, nykyään Warner Bros. Interactive Entertainmentin omistama tappelupelisarja, jonka ensimmäinen versio ilmestyi jo 1990-luvun alussa. Idea kauhu- ja fantasiaelementtejä yhdistelevään taistelupeliin tuli Ed Boonilta ja John Tobiasilta, jotka suunnittelivat peliä alunperin kamppailulajitähti Jean-Claude Van Dammen ympärille. Aluksi pelin kehittäjien tarkoitus oli kehittää pikemminkin teknologiatesti kuin luoda maailmanlaajuisesti menestyvä pelisarja, mikä Mortal Kombatista lopulta tuli.

Mistä Mortal Kombatissa on kyse?

Mortal Kombat tuli tunnetuksi pelien rajun väkivallan ansiosta. Muihin saman aikakauden taistelupeleihin verratessa Mortal Kombat erottuu veren roiskumisella, entistä väkivaltaisemmilla liikkeillä ja lopetusliikkeillä, joiden tarkoitus on tappaa vastustaja tajuttomaksi hakkaamisen sijaan. Mortal Kombat -peleistä löytyy valtava määrä erilaisia hahmoja, joiden joukosta pelaaja voi valita itselleen sopivimman taistelijan. Joissain peleissä hahmokseen voi valita myös tunnetun kauhu- tai sarjakuvahahmon.

Mortal Kombat -pelisarja perustuu Elder Godsien luomaan fiktiiviseen maailmaan, joka koostuu 18:sta valtakunnasta. Näiden valtakuntien joukosta löytyy muun muassa Mortal Kombat: Deception -manuaalissa kuvaillut Maan valtakunta, Maanalainen valtakunta, Järjestyksen valtakunta ja Kaaoksen valtakunta, jonka asukkaat eivät tunne lakia. Ensimmäinen Mortal Kombat -peli sijoittuu Maan valtakuntaan, josta monet tunnetuimmat Mortal Kombat -hahmot, kuten Sonya Blade, Liu Kang ja Kung Lao ovat kotoisin.

Mortal Kombat -pelien alkutaival

Mortal Kombatin kehitys alkoi vuonna 1991 Ed Boonin ja John Tobiaksen toimesta, John Vogelin ja Dan Forden keskittyessä pelin musiikkiin ja grafiikkaan. Muutaman epäonnistuneen ja hylätyn idean jälkeen tavoitteeksi muodostui valmistaa uusi pelihalleissa pelattava tappelupeli. Mortal Kombatista haluttiin tehdä väkivaltaisempi ja hauskempi kuin kilpailevista peleistä, ja hahmot tehtiin digitaalisesti käsin piirtämisen sijaan. Mortal Kombatin tarinan kehittänyt John Tobias löysi vaikutteita peliin Kiinan mytologiasta.

Ensimmäiset kolme Mortal Kombat -peliä, Mortal Kombat 1, Mortal Kombat II sekä Mortal Kombat 3, ovat pelihallien pelikoneille suunniteltuja 2D-pelejä. Vuonna 1997 julkaistu Mortal Kombat 4 on pelisarjan ensimmäinen 3D-grafiikkaa käyttävä peli. Mortal Kombat 4 on myös viimeinen pelihalleihin suunniteltu Mortal Kombat -peli, ja se julkaistiinkin myöhemmin myös useille pelikonsoleille, kuten Playstation 1:lle ja Game Boy Colorille.

Fatality ja muut lopetusiskut

Mortal Kombat -pelisarja tunnetaan erityisesti ottelun lopussa käytetyistä lopetusiskuista, joita kutsutaan Fatalityiksi. Fatality-lopetusliike tehdään painamalla tietty näppäinyhdistelmä, ja nimensä mukaisesti sen tarkoitus on päästää vastustaja päiviltään. Nämä Fatality-liikkeet ovat yleensä hyvin brutaaleja, kuten vastustajan sytyttäminen tuleen tai pään irti repiminen. Jokaisella pelihahmolla on oma erityinen, hahmon tyylinmukainen Fatality-liikkeensä, jota voi käyttää vain silloin, kun vastustajaan on tietty välimatka.

Muita Mortal Kombat -pelisarjassa käytettyjä lopetusiskuja ovat muun muassa Animality, jossa voittaja muuntuu eläimeksi ja raatelee vastustajan, Babality, jossa voittaja tuhoaa vastustajan vauvaksi muututtuaan, Brutality, joka saa vastustajan räjähtämään, Hara-Kiri, jossa häviäjä tappaa itsensä ennen kuin voittaja saa siihen mahdollisuuden, sekä muista poikkeava Friendship, jossa väkivallan sijaan pelaaja tekeekin vastustajaa kohtaan jonkin ystävällisen eleen eikä vahingoita tätä.

Mortal Kombat – maailmanlaajuinen ilmiö

Mortal Kombat on levinnyt alkuperäisistä taistelupeleistä maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Pelisarjasta on tehty muun muassa elokuvia, kirjallisuutta, sarjakuvia, tv-sarjoja, elokuvia ja musiikkia. Pelisarjan ensimmäinen elokuva julkaistiin vuonna 1995, ja siitä tuli menestys niin Yhdysvalloissa kuin ulkomaillakin. Tammikuussa 2019 Warner Bros ilmoitti, että Mortal Kombat -sarjaan on tekeillä uusi animaatioelokuva uuden Mortal Kombat 11 -pelin julkaisun jälkeen. Ääninäyttelijöinä kuullaan muun muassa Joel McHale ja Jennifer Carpenter.

Mortal Kombat -sarjakuvat perustuvat peleistä tuttuun tarinaan. Mortal Kombatin tarinan alkuperäinen luoja, John Tobias, on vastuussa virallisten keräilijöille tarkoitettujen Mortal Kombat ja Mortal Kombat II -sarjakuvien tarinasta ja kuvituksesta. Näiden sarjakuvakirjojen lisäksi Mortal Kombatista on tehty Malibu Comicsin lisenssillä julkaisemia sarjakuvia, sekä DC Comicsin julkaisemia sarjakuvia, jotka avaavat syvemmin Mortal Kombatin ja DC Universen yhteistyössä tekemien pelien tarinaa.

Kohua ja suurta suosiota

Mortal Kombat -peleillä on ollut suuri vaikutus siihen millaiseen suuntaan taistelupelien kehityksessä on edetty. Mortal Kombat -pelit herättivät suurta kohua jopa poliittisella tasolla niiden sisältämän väkivallan ja veren vuoksi, erityisesti koska niitä pidettiin visuaalisesti todentuntuisimmilta kuin muita saman aikaikauden pelejä. Erityisesti Mortal Kombat -pelien brutaalit Fatality-lopetusliikkeet ovat joutuneet kritisoinnin kohteeksi, sillä niiden tarkoitus on tappaa vastustaja mitä rajuimmin keinoin.

Vaikka Mortal Kombat -pelit ovat taistelupelien kärkeä, ne ovat olleet kiellettyjen pelien listalla monissa maissa ja joutuneet myös sensuurin kohteeksi. Mortal Kombatilla oli myös suuri rooli Yhdysvaltojen viihteen ikärajoja asettavan Entertainment Software Rating Boarding videopelejä koskevien ikärajojen synnyssä. Kaikesta kritisoinnista, sensuroinnista ja kielloista huolimatta pelaajat ovat kuitenkin löytäneet Mortal Kombat -pelien pariin ja tehneet sarjasta yhden kaikkien aikojen menestyneimmistä taistelupelisarjoista.

Elävä legenda

Mortal Kombat -taistelupeleillä on pitkä historia ja niiden rooli taistelupelien kehityksessä on merkittävä. Mortal Kombat -pelit rantautuivat pelihalleista pelaajien koteihin, ja ne ovat säilyttäneet paikkansa pelaajien suosikkeina. Ensimmäisen Mortal Kombat -pelin julkaisusta on tullut kuluneeksi lähes 30 vuotta, mutta Mortal Kombat on yhä taistelupelejä suosivien huulilla. Uusinta Mortal Kombat 11 -peliä, joka on Mortal Kombat X:n jatko-osa, pääsee pelaamaan useilla pelikonsoleilla huhtikuussa 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *