Taistelupelit Toimintapelit

Parhaat taistelupelit

Tänä päivänä on vaikeaa vastustaa retropelien voimaa. Uusia pelejä tuodaan markkinoille tiuhaan tahtiin, ja entistä parempina. Moni muistaa pelanneensa Street Fighteria tai Mortal Kombatia lapsena, ja aika usein pelistrategiana oli painaa nappuloita sekalaisessa järjestyksessä, toivoen parasta. Nyt pelit ja pelaajat ovat aikuistuneet, ja jälki on sen näköistä. Yksi ylitse muiden on Mortal Kombat, eritoten sen kymmenes versio.

Mortal Kombatista on iloa untuvikoille ja vanhoille konkareille

Miksi juuri kaikkien tuntema Mortal Kombat? Mortal Kombat X on viimeisen päälle hiottu, ja konsepti on saanut kehittyä näköisekseen vuosikausia. Hahmot on laadittu taidolla, ja pelaajalla on mahdollisuus tutustua jokaiseen vuorollaan. Lisäksi jokaisella hahmolla on kolme eri variaatiota taistelutyyleistä. Lisäksi pelin kombot ovat täydellinen kokoelma helppoja ja vaikeita yhdistelmiä, joten sekä uudet pelaajat että vanhat konkarit saavat siitä iloa irti.

Mortal Kombat eroaa kilpailijoistaan mahtavilla Fatality -liikkeillä, jotka antavat voittajalle mahdollisuuden lyödä lyötyä vielä uudelleen. Ja miksipäs ei, sillä taistelupelit kuten Mortal Kombat X on viimeisen päälle hiottu, ja antaa mahdollisuuden kontrolloituun väkivaltaan kotisohvalla. Pelaaja pääsee nauttimaan retrosta arcade-kokemuksesta, mutta parasta on päästä pelaamaan kavereita vastaan. Johnny Cage ja Sub-Zero saavat nostalgian nousemaan kattoon, ja uudet hahmot kuten d’Vorah takaavat tuoreen pelikokemuksen.

Kontrolloitua väkivaltaa kotisohvalla

Peliä on kritisoitu sen väkivaltaisesta sisällöstä, mutta pelin raakuudessa on niin suuria ylilyöntejä, että meno yltyy välillä naurettavaksi. Esimerkiksi Johnny Cagen ’Here’s Johnny’ -liikkeessä Cage halkaisee vastustajan kahtia ja viittaa Stephen Kingin Hohto -elokuvan kohtaukseen. Väkivaltaisuus unohtuu pian, kun vastassa on absurdeja kohtauksia, jotka huvittavat enemmän kuin ällöttävät. Mutta taistelupeleissähän viehättää nimenomaan taistelu, ja mitä liioitellumpaa, sen parempaa.

Mortal Kombatissa viehättää nimenomaan sen mahdottomuus. Pelin maisemat ovat suoraan kuin fantasiaromaanista, tai sitten scifi-elokuvasta. Teemat ja hahmot vaihtuvat nopeasti, eikä Mortal Kombat X jätä yhtään tilaa tylsistymiselle. Yhdessä hetkessä taistelet linnakkeessa vanhassa Japanissa, ja seuraavalla hetkellä taustana toimii ydinsodan jälkeinen taistelukenttä. Jokainen kenttä on rakennettu taidolla, ja taustalla on taatusti aina jotakin jännittävää. Taistelu on kuitenkin aina pelissä tärkeintä.

Super Smash Bros

Super Smash Bros Ultimaten parhaita puolia on sen hahmojen lukumäärä. Hahmoja on huikeat 74 ja erikseen julkaistavan lisäosan myötä niitä tulee olemaan vieläkin enemmän. Hyvää Super Smash Brosissa on myös laaja yksinpelimahdollisuus. Pelin pieniin yksityiskohtiin on kiinnitetty paljon huomiota ja uusia yksityiskohtia Ultimatessa on tuhansia, jotka toki avautuvat hieman paremmin pelin todellisille harrastajille kuin vasta-alkajille tai vain toisinaan pelaaville.

Super Smash Bros Ultimaten kehittelyssä on otettu huomioon pelisarjan uskolliset fanit, jotka saavat uusien yksityiskohtien myötä pelistä paljon irti. Toisaalta pelin hauskuus ja tietty vaivattomuus tekevät Super Smash Bros Ultimatesta helpon pelin myös aloitteleville pelaajille. Tämä käyttäjäpohjan laajuus saattaakin nostaa sen myös parhaaksi taistelupeliksi tästä syystä. Pelityyliä voi hienosäätää melkein rajattomasti, samoin pelikentän voi valita useista versioista.

Tekken

Tekken on tietyllä tavalla se kaikkein klassisin taistelupeli yksinkertaisuudessaan, ja luultavimmin melkein jokainen voi sanoa edes kokeilleensa sitä joskus. Taistelevien hahmojen määrä on maltillinen, ja perinteisiin liikkeisiin nojataan vahvasti. Toisaalta tämä on varmasti yksi suosion syistä. Kaikki perusasiat toimivat ja vuosikausia Tekkeniä pelanneille esim. uusin Tekken 7 tuo hiukan lisää tarinallisesti, unohtamatta kuitenkaan, mistä kaikki on alkanut.

Vanhoja pelien välinäytöksiä on mahdollista päästä katselemaan Tekken 7:ssa, ja jopa vanhat soundtrackit on mahdollista saada peliin soimaan. Kokeneille pelaajille tämä on varma valinta, joka pysyy aina matkassa. Uusille pelaajille Tekken on sopivan simppeli, mutta kuitenkin mielenkiintoinen tarinalla höystetty taistelupeli, jossa pääpaino on matseissa ja uusien liikkeiden opettelussa. Kaksinpeli on yksi Tekkenin parhaita puolia, ja peliin ei tarvitse syventyä tuntikausia päästäkseen mukaan.

SoulCalibur

SoulCaliburin parhaita puolia on sen huippuunsa hiottu pelattavuus, joka pääsee oikeuksiinsa niin kokeneiden pelaajien, kuin vähemmän pelanneidenkin käsissä. Mikäli pelkillä nyrkeillä mätkiminen ei innosta, on SoulCalibur oiva valinta. Uusimmassa versiossa, SoulCalibur 6:ssa tarinaa on tuotu hienosti lisää ja peliä muutenkin uudistettu merkittävästi edeltäjiinsä nähden. Uutuutena on mm. Reversal Edge eli aikahidastettu hyökkäys. Uudistukset tuovat parempia mahdollisuuksia häviämässä olevalle pelaajalle kääntää tilanne edukseen.

SoulCalibur ansaitsee ehdottomasti paikkansa keskustelussa, kun etsitään parasta taistelupeliä. Se on koukuttanut pelaajia 90-luvulta asti pelimekaniikallaan, jossa taktikoinnista on hyötyä ja taisteluissa on mukana paljon aseita. Kaksinpelistä pelaaja saa varmasti enemmän irti kuin yksinpelistä, silti pelikaverin puuttuminen ei ole este pelaamiselle. Kaksi toisistaan erottuvaa tarinakampanjaa, perinteisempi Soul Chronicle ja roolipelimäisempi Libra of Souls tuovat lisää mielenkiintoa pelaamiseen.

Mikä on paras taistelupeli?

Vastauksia on varmasti monia, riippuen pelaajasta ja hänen mieltymyksistään sekä kokemuksesta, mutta yleisesti ottaen paras taistelupeli on varmasti sellainen, joka antaa sopivasti haastetta, mahdollistaen kuitenkin kehittymisen pelissä, tarjoamatta kaikkea kerralla. Hahmojen monipuolisuus on avainasemassa. Mukaan tarvitaan pieniä yllätysmomentteja, jotain joka palkitsee pelaajan ja saa aikaan wau-elämyksiä. Laadukkuus läpi koko pelin aina grafiikoita ja äänimaailmaa myöten on myös avainasemassa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *