Taistelupelit

Soul Calibur

Taistelupelit

Soul Calibur on Bandai Namcomin legendaarinen pelisarja, joka tuskin on jäänyt tuntemattomaksi keneltäkään taistelupelien ystävältä. Tällä alun perin Japanissa Soul Edge -nimellä arcade-pelinä julkaistulla pelisarjalla on pitkät perinteet, jotka ylettyvät aina 1990-luvulle saakka. Suuren suosion peli saavutti kuitenkin neljä vuotta myöhemmin, kun se julkaistiin pelikonsolille Soul Calibur -nimellä. Sarjasta on tähän mennessä ilmestynyt seitsemän osaa, minkä lisäksi peliin on kehitetty useita oheistuotteita.

Mistä siis on kyse?

Pelit sijoittuvat historialliseen fantasiamaailmaan 1700- ja 1800-luvun vaihteeseen. Pelin keskeisiä teemoja ovat myyttiset miekat, Soul Edge -niminen ase sekä muut aseet ja varusteet, kuten erilaiset kilvet, jotka suojaavat taistelijaa. Pelin teema ja juonet ovat toki muuttuneet matkan varrella, mutta osa hahmoista ja pelin elementeistä ovat pysyneet samana pelistä toiseen, mikä on vetänyt taistelupelien ystäviä puoleensa yhä uudelleen.

Nämä ovatkin ne elementit, joiden vuoksi pelisarja on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista taistelupelisarjoista. Soul Calibur on myös Bandai Namcom -yhtiön pitkäikäisin 3D taistelupelisarja, jonka seitsemäs ja samalla suurin osa ilmestyi lokakuussa 2018 herättäen sekä kehuja että kritiikkiä kohdeyleisössään. Useat fanit kehuivat pelin onnistuneen pelattavuudessaan erinomaisesti, kun taas osa kritisoi seitsemännen osan tarinaa puutteelliseksi. Suurimmaksi osaksi pelit ovat kuitenkin saaneet hyvän vastaanoton.

Soul Calibur -pelit

Sarjan ensimmäinen osa, Soul Edge, ilmestyi joulukuussa 1995. Peli saavutti suuren suosion sekä pelaajien että kriitikoiden keskuudessa. Seuraava osa, Soul Calibur, ilmestyi heinäkuussa 1998, ja tarinallisesti se sijoittuu muutaman vuoden Soul Edgen jälkeen. Sarjan kolmas osa, Soul Calibur II, ilmestyi vuonna 2002 saaden kehuja sekä parannettujen grafiikoiden että pelattavuuden osalta. Tämä nosti sarjan suosiota entisestään pelaajien keskuudessa.

Kakkososan jälkeen Soul Calibur III ilmestyi vuonna 2005 entistäkin kehittyneempänä. Soul Calibur IV julkaistiin vuonna 2008. Soul Calibur V taas ilmestyi vuonna 2012 ja Soul Calibur VI vuonna 2018. Vuosien varrella pelit ovat kehittyneet valtavasti. Uudemmat pelit ovat taistelupelien joukossa laadukkaimmasta päästä, varsinkin jos vertaa niitä alkuperäiseen arcade-peliin. Sarjan viimeisimmät osat ovat jo lähellä viiden tähden taistelupelejä.

Spin Off -pelit

Suositusta pelisarjasta on luonnollisesti vuosien varrella ilmestynyt myös useita Spin Off -pelejä herättäen fanien kiinnostuksen pääpelien julkaisujen välissä. Ensimmäinen Spin Off -peli, Soul Calibur Legends, julkaistiin Wii:lle vuonna 2007. Sarjan taistelupelien tyylistä poiketen Soul Calibur Legends on toiminta- ja seikkailupeli, jota voi pelata moninpelinä yksinpelin lisäksi. Soul Calibur Broken Destiny, sarjan toinen Spin Off -peli, ilmestyi vuonna 2009 Sony PSP:lle.

Seuraava Spin Off -peli, Soul Calibur Lost Swords, erosi sarjan muista peleistä ilmestyessään vuonna 2014, sillä se oli ilmaispeli, jota levitettiin PlayStation Networkin kautta. Tämä kolmas Spin Off -peli on jälleen vain yksinpeli, joka poikkeaa aikaisemmista Spin Offeista. Neljäs ja tällä hetkellä viimeisin Spin Off, Soul Calibur Unbreakable Soul, ilmestyi lokakuussa 2013, ja se poikkesi jälleen aikaisemmista osista, koska se ilmestyi vain älypuhelimille.

Tarina ja hahmot

Soul Calibur -sarjan pääjuoni keskittyy Soul Edge -nimiseen miekkaan. Alun perin Soul Edge -miekka oli vain tavallinen miekka, mutta kastuessaan vereen yhä uudestaan loputtomissa taisteluissa se lopulta turmeltui Soul Edge -miekaksi, jota kukaan ei voinut hallita joutumatta sen pahojen voimien valtaan. Vain sarjan sankari, kuningas Algol, kykenee kantamaan miekkaa joutumatta sen valtaan. Kuningas Algol tuhoaa Soul Edge -miekan tietämättä sen uudistavan itsensä myöhemmin.

Pelisarjassa on mukana lukuisia mielenkiintoisia hahmoja. Suurimmalla osalla hahmoista on selkeä merkitys ja aivan omat motiivinsa. Hahmoja kuitenkin yhdistää yhteinen päämäärä: kirotun Soul Edge -miekan löytäminen. Kaikista sarjan hahmoista vain neljä hahmoa esiintyy sarjan jokaisessa osassa: Cervantes, Mitsurugi, Nightmare ja Siegfried. Neljä pelisarjan muuta keskeistä hahmoa, Astaroth, Ivy, Sophitia ja Taki, esiintyvät myös useimmissa sarjan eri peleissä.

Sarjan pelattavuus

Soul Calibur -pelisarjan pelit ovat saaneet monta tähteä niiden pelattavuudestaan. Pelattavuus on myös parantunut pelien kehittyessä. Tuoreempiin peleihin on myös onnistuttu lisäämään mielenkiintoisia elementtejä. Pelaaminen tämän pelin parissa saattaa toisinaan kuitenkin tuntua hieman hektiseltä. Erilaiset temput, joita taisteluiden tuoksinassa voi tehdä, pitävät pelaajan todella kiireisenä. Kaikkiaan pelikokemus on kuitenkin moniulotteinen, ja tämä on usein nimenomaan taistelupeleistä kiinnostuneiden mieleen.

Peleissä ollaan nähty esimerkiksi aikaa hidastava Reversal Edge -hyökkäys sekä energiamittari. Jos energiamittari täyttyy, voi vastustajan parhaimmillaan lyödä pöydältä todella näyttävästi. Reversal Edge on yhden napin takana oleva erikoishyökkäys, jossa yhdellä liikkeellä pelaajalla on mahdollisuus saada etulyöntiasema seuraavaa ottelua varten. Reversal Edge -toiminto tuo peliin ikään kuin erillisen alapelin, jossa pelaaja pääsee valitsemaan yhden liikkeen tai toiminnon päihittääkseen vastustajansa.

Yhteenveto

Pelisarja on ollut suosittu monipuolisten ominaisuuksien sekä mielenkiintoisen fantasiamaailman ansiosta. Taisteluteema ei ole uniikki, mutta tämä pelisarja on kuitenkin onnistuttu toteuttamaan todella omalaatuisella tavalla. Bandai Namcomin seitsemänosainen pelisarja on nykyisin laajalti tunnettu taistelupelien ystävien keskuudessa, minkä lisäksi pelit ovat kehittyneet paljon vuosien varrella. Pelien pelattavuus on kaikissa sarjan peleissä kiitettävällä tasolla, ja pelikehitys takaa jatkuvasti uusia, mielenkiintoisia ominaisuuksia.

1 thought on “Soul Calibur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *