Ilmapiiri Taistelupelit Toimintapelit

Street Fighter II

Klassikko jo syntyessään

Street Fighter II on perinteisten taistelupelien todellinen klassikko, josta taistelupelien suosio varsinaisesti alkoi. Street Fighter II julkaistiin vuonna 1991 japanilaisen Capcom-yhtiön toimesta. Peli ilmestyi aluksi pelihalleilla pelattavana kolikkopelinä, mutta vuotta myöhemmin peli julkaistiin myös Nintendon klassikoksi muodostuneelle SNES-pelikonsolille. Tämä mahdollisti Street Fighter II -pelin pelaamisen myös kotoa käsin. Pelistä muodostui nopeasti Capcomin menestynein myyntihitti ja yksi kaikkien aikojen eniten myydyistä videopeleistä. Street Fighter II on taistelupelien todellinen isoisä, joka on toiminut inspiraationa useille muille taistelupeleille.

Mistä kaikki alkoi?

Street Fighter II on vuonna 1987 julkaistun Street Figher -pelin jatko-osa. Alkuperäinen Street Fighter -peli ei koskaan onnistunut saavuttamaan yhtä mittavaa suosiota kuin seuraajansa. Street Fighter II -peliä pidetäänkin taistelupelien todellisena legendana ensimmäisen osan sijaan. Street Fighter II:n kehittivät tuottaja Noritaka Funamizu, sekä Akira Nishitani ja Akira Yasuda, jotka suunnittelivat pelin ja sen hahmot. Jatko-osan kehitykseen meni kaksi vuotta, ja se hurmasi pelaajat muun muassa entistä laadukkaammilla animaatioilla. Myöhemmin pelistä on tehty myös useita päivitettyjä versioita.

Street Fighter II -pelin pelaaminen

Alkuperäistä Street Fighter II -peliä pelataan kolmen ottelun sarjoissa, joista kaksi täytyy voittaa hahmon jäljellä olevaan elinvoimaan perustuen. Jos ottelu päättyy tasapeliin, voivat ottelut jatkua jopa kymmeneen kierrokseen asti. Joka kolmannen ottelun jälkeen on bonustaso, jossa voi kerätä lisäpisteitä. Street Fighter II -pelin erikoisuus on erilaiset tarkkaan ajoitetut yhdistelmäiskut, joilla pelaaja pystyy tuottamaan vastustajalle paljon vahinkoa. Pelin kehittäjä Noritaka Funamizu paljasti, että kyseinen toiminto kehitettiin peliin oikeastaan vahingossa, mutta siitä muodostui taistelupelejä yhdistävä toiminto, jota myös muut suosituimmat taistelupelien kehittäjät päättivät käyttää peleissään.

Alkuperäiset pelihahmot

Alkuperäisessä Street Fighter II -pelissä pelaaja voi valita pelihahmon kahdeksan eri hahmon väliltä, mikä oli uutta taistelupeleille. Nämä hahmot ovat ensimmäisestä Street Fighterista tutut taistelijat Ryu ja Ken, sekä japanilainen sumopainija E. Honda, brasilialainen petoa muistuttava Blanka, yhdysvaltalainen armeijan erikoisjoukoista tullut Guile, kiinalainen kamppailulajit taitava naishahmo Chun-Li, venäläinen ammattipainija Zangief ja viisas intialainen Dhalsim. Näiden hahmojen lisäksi yksinpelistä löytyy neljä erilaista loppuvastustajaa. Nämä loppuvastustajat ovat afroamerikkalainen nyrkkeilijä Balrog, espanjalainen härkätaistelija Vega, thaimaalainen yksisilmäinen thainyrkkeilymestari Sagat, sekä rikollisuuteen sotkeutunut armeijan päällikkö M. Bison.

Street Fighter II -pelin useat versiot

Street Fighter II on yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista taistelupeleistä, joten ei olekaan ihme, että nimikkeen alle on kehitetty pelistä useita erilaisia paranneltuja versioita. Alkuperäisen The World Warriorin lisäksi sarjaan kuuluu seitsemän muuta versiota, joista viimeisin, Ultra Street Fighter II: The Final Challenger, julkaistiin vuonna 2017 juhlistamaan Street Fighter -pelisarjan julkaisun 30:ttä vuosipäivää. Street Fighter II -sarjan pelit seuraavat alkuperäisen pelin linjaa, mutta peleihin on tehty pieniä päivityksiä ja lisäyksiä, kuten paranneltua grafiikkaa sekä uusia hahmoja ja peliominaisuuksia.

Street Fighter -pelisarjan kehitys

Vaikka alkuperäinen Street Fighter -peli ei ollutkaan suurin myyntimenestys, Street Fighter II -pelin valtava suosio takasi sen, että pelisarjan kehittäminen oli kannattavaa. Pääpelejä on kehitetty yhteensä kuusi, jonka lisäksi niistä on tehty useita eri versioita sekä omia sivuhaaroja. Street Fighter Vs. -pelit mahdollistavat pelaamisen X-Men -mutantteja ja muita tunnettuja Marvel-hahmoja vastaan. Viimeisin pääsarjassa ilmestyneistä peleistä on vuoden 2016 Street Fighter V, joka julkaistiin yksinomaisesti PlayStation 4:lle ja PC:lle. Peli mahdollistaa järjestelmäriippumattoman pelaamisen PlayStationin ja Microsoft Windowsin välillä.

Street Fighter -viihde

Street Fighter ei rajoitu ilmiönä pelkästään peleihin, vaan pelien ympärille on kehitetty valtava määrä erilaisia sarjakuvia, animaatiosarjoja ja -elokuvia, sekä toimintaelokuvia. Yksi tunnetuimmista pelisarjaan liittyvistä elokuvista on vuonna 1994 julkaistu japanilais-amerikkalaisessa yhteistyössä tehty elokuva nimeltä Street Fighter, joka perustuu löyhästi alkuperäisen Street Fighter II -pelin tarinaan. Elokuvan pääosassa nähdään taistelulajien mestari Jean-Claude Van Damme, joka on toiminut innoittajana muun muassa Mortal Kombat -pelien kehittäjille. Samaan peliin perustuen on tekeillä uusi eOnen markkinoima tv-sarja, jossa pääosissa ovat Street Fighter II -pelistä tutut hahmot.

Street Fighter II – taistelupelibuumin aloittaja

Street Fighter II on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä taistelupeleistä, sillä se oli peli, joka aloitti todellisen taistelupelibuumin. Street Fighter II -pelin suuren suosion jälkeen useat pelivalmistajat alkoivat kehittää omia versioitaan taistelupelimarkkinoille. Street Fighter II toimi suunnannäyttäjänä useille pelialan kehittäjille ja taistelupeleistä nykyään löytyville ominaisuuksille, joita muut yhtiöt alkoivat kopioida. Monet alan menestyneimmistä pelintekijöistä ja suunnittelijoista ovat myöntäneet, että nimenomaan Street Fighter II -peli antoi heille inspiraatiota uusien taistelupelien kehittämiseen. Street Fighter II on taistelupelialan kuolematon klassikko, jonka jokainen alasta kiinnostunut tuntee.

Pelin menestys oli jopa odotettua suurempaa. Vuoteen 1994 mennessä yli 25 miljoonaa yhdysvaltalaista oli pelannut Street Fighter II -peliä joko kotonaan pelikonsolilla tai pelihalleissa, ja pelistä tuli Capcomin myyntimenestys. Street Fighter II pääsi myös Guinnessin ennätystenkirjan vuoden 2008 peliversioon ensimmäisenä yhdistelmiä käyttävänä taistelupelinä, eniten kloonattuna taistelupelinä, sekä eniten myyneenä kolikoilla toimivana taistelupelinä. Street Fighter II -pelin vaikutus pelimaailmaan on ollut niin tärkeä, että ilman peliä koko taistelupeliala voisi olla hyvin erilainen kuin mitä se on nyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *