Taistelupelit Toimintapelit

Super Smash Bros

Legendaarinen taistelupelisarja

Jokainen peliharrastaja on vähintäänkin kuullut mainittavan Super Smash Bros -pelisarjasta. Moni voi nimen viimeistään yhdistää Marioon, vaikka ei erityisesti peleistä olisikaan kiinnostunut. Kyseessä on pelisarja, jossa pelaaja taistelee erilaisia vastustajia vastaan. Vastustajina voi olla joko tietokoneen hallinnoima hahmo tai pelikaveri. Super Smash Bros tuo yhteen monen pelikehittäjän luomat tutut videopelihahmot. Pelattavuus, grafiikat ja taustamusiikit ovat taattua Nintendo-laatua. Peli sopii niin aloittelijalle kuin kokeneellekin pelaajalle sisältönsä kuin toteutuksensa puolesta, joten se on loistava bile- ja seurapeli.

Pelisarjan historiaa

Super Smash Bros on ollut monien pelaajien suosiossa jo parin vuosikymmenen ajan. Pelisarjan juuret juontavat vuoteen 1999, kun Nintendo julkaisi sarjan ensimmäisen pelin “Super Smash Bros”. Sarja on myöhemmin saanut useita jatko-osia. Näistä viimeisin on Nintendo Switchille vuonna 2018 ilmestynyt “Super Smash Bros. Ultimate”. Pelisarja yhdistää perinteiset taistelupelit ja monista eri peleistä tutut hahmot, jotka ovat osalle pelaajista tuttuja jo arcade-pelihalleista. Mitä kaikkea pelisarjan pelit sitten pitävät sisällään? Mikä tekee niistä niin kiehtovia, että pelaajat jaksavat palata niiden pariin yhä uudelleen?

Lähtölaukaus

Kun pelisarjan ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1999, se levisi nopeasti maailmanlaajuiseen suosioon. Peli on kehitetty Nintendo 64 -konsolille, ja sitä pystyy pelaamaan joko yksin tai moninpelinä kavereiden kanssa. Pelin hahmot on kerätty Nintendon rakastetuimmista pelisarjoista ja valittavina olivat esimerkiksi Donkey Kong, Mario ja Pikachu. Pelin aikana nämä hahmot taistelevat vastustajiaan vastaan ilmassa leijuvalla tasolla. Aloittelijat pääsevät helposti kiinni pelaamiseen, sillä pelin ehdottomana etuna on vain muutamalla painalluksella tehtävät hyökkäykset. Erilaiset tasot ja lisäesineet tuovat kuitenkin pelikonkareillekin mukavasti vaihtelua.

Super Smash Bros. Melee – uusia pelitiloja

Pelisarja sai vuonna 2001 odotettua jatkoa, kun Nintendo julkaisi “Super Smash Bros. Meleen” Nintendo GameCube -konsolille. Vielä lähes 20 vuotta pelin ilmestymisen jälkeen peliä pelataan erilaisissa turnauksissa, joten aika ei ole vähentänyt pelin kiehtovuutta. “Super Smash Bros. Melee” pohjautuu samaan konseptiin kuin edeltäjänsä, mutta se tuo mukanaan lisäominaisuuksia; sekä yksin- että moninpelissä on valittavissa erilaisia pelitiloja, kuten yksinpelin All-Star Mode, jossa taistellaan kaikkia pelin hahmoja vastaan, sekä moninpelin turnausmahdollisuus. Lisäksi pelaaja voi valita oman pelihahmonsa yhä laajemmasta joukosta.

Super Smash Bros. Brawl – tarinallinen taistelupeli

Pelisarjan kolmas osa on Wiille suunniteltu “Super Smash Bros. Brawl”, joka julkaistiin vuonna 2008. Peliä on mahdollista pelata monilla eri ohjaimilla, sillä kaikki Wiin ohjaimet ovat yhteensopivia pelin kanssa. Aiemmista peleistä tuttuun taistelupelikonseptiin yhdistettiin mahdollisuus tarinapeliin. The Subspace Emissary -niminen pelitila tarjoaa salattuja hahmoja, jotka voi avata käyttöön vain etenemällä riittävästi taistelukentillä vihollisia vastaan. Myös perinteinen taistelumoodi uudistui, sillä ne hahmot, joiden elämämittari on laskenut nollaan, eivät automaattisesti ole päihitettyjä. Voittaakseen taistelun pelaajan on lyötävä vastustajansa pelikentän reunojen ylitse.

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS & Wii U – uusia konsoleita

Vuonna 2014 julkaistiin tuplapeli, joka kantoi nimeä “Super Smash Bros. for Nintendo 3DS & Wii U”. Se toi nimensä mukaisesti uusia konsoleita mukaan Super Smash Bros -perheeseen. 3DS oli ensimmäinen käsikonsoli, jolla pelisarjaa oli mahdollista pelata. Wii U -versio oli puolestaan ensimmäinen HD-konsolille tehty Super Smash Bros -peli. Pelin hahmokavalkaadi laajentui entisestään. Osa hahmoista on edelleen aluksi lukittuna, mutta tiettyjen saavutusten myötä ne avautuvat – muutama Nintendo 3DS:n salatuista hahmoista on tosin Wii U -versiossa heti alussa pelattavia hahmoja.

Super Smash Bros. Ultimate – kehitys ei lopu

Koska pelisarjan suosio vain kasvaa kasvamistaan, vuonna 2018 julkaistiin pelisarjan viides ja tähän mennessä tuorein peli, “Super Smash Bros. Ultimate”. Myös tämä jatko-osa tarjoaa pelaajilleen tuttujen pelihahmojen lisäksi liudan uusia Nintendon hahmoja. “Super Smash Bros. Ultimaten” pelisisältö on entistä laajempi, sillä pelikenttien määrää kasvatettiin, ja taistelupelien ystäville onkin tarjolla rutkasti uusia haasteita. Pelisarjan peleistä tutut musiikit ovat nekin olleet monien pelaajien suosiossa, eikä peliperheen uusin lisäys tuota pettymystä tälläkään saralla, vaan uudet upea musiikit elävöittävät pelikokemusta.

Miksi Super Smash Bros on edelleen suosittu?

Super Smash Bros on onnistunut säilyttämään paikkansa pelaajien suosiossa jo 20 vuotta, mikä on huima saavutus – joskaan ei yllättävä. Yksi selitys tälle on peliharrastuksen suosion yleinen kasvu. Monet ovat jo lapsena olleet kosketuksissa ainakin jonkinlaiseen pelikonsoliin, joten kiinnostus lapsuudesta tuttuihin peleihin on saanut pelaajia pysymään niiden parissa vielä myöhemminkin. Lisäksi pelisarjan idea on yksinkertainen, kuten taistelupeleissä yleensäkin: pelin voittaa päihittämällä vastustajan taistelussa. Näin ollen kynnys pelaamisen aloittamiselle ei ole korkea, vaan Super Smash Bros -pelit ovat helposti opittavissa.

Ehkä tärkein ominaisuus Super Smash Bros -pelisarjassa on kuitenkin se, että se tarjoaa jokaiselle jotakin. Pelisarjan pelejä on mahdollista pelata useilla eri konsoleilla, joten omistipa minkä konsolin tahansa, voi suurella todennäköisyydellä pelata sarjan pelejä. Super Smash Bros tuo yhteen lukuisista peleistä tuttuja hahmoja, joista monet ovat pelaajille tuttuja muiden Nintendon pelien kautta. Myöhemmin hahmoja on lisätty myös muiden yhtiöiden peleistä, mikä lisää peliin syntyneiden tunnesiteiden määrää entisestään. Olipa pelitausta minkälainen tahansa, Super Smash Bros tarjoaa takuulla hauskan pelikokemuksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *