Taistelupelit

Taistelupelit

Mikä on taistelupeli?

Taistelupeleissä tarkoitus on ohjata oma hahmonsa voittoon lähitaistelussa joko toista pelaajaa tai tietokonetta vastaan. Pelaaja valitsee yhden monista valittavissa olevista hahmoista, joilla kaikilla on erilaisia kykyjä ja vahvuuksia. Hyvä pelaaja tuntee eri näppäinyhdistelmät, joilla taisteluliikkeitä tehdään. Tärkeätä on myös osata torjua vastustajan liikkeet, sekä tehdä erilaisia iskusarjoja eli comboja. Taistelut sijoittuvat areenoille ja pelaajan pitää yleensä selviytyä monesta erästä voittaakseen pelin.

Mistä kaikki alkoi?

Taistelupelien historian voidaan sanoa alkaneen jo arcade-pelihalleista 70-luvulla. 80-luvulla julkaistut taistelupelit loivat pohjaa myöhemmälle kehitykselle, mutta vasta 1991 julkaistu Street Fighter II nosti taistelupelit suureen suosioon. Street Fighter II:n julkaisua pidetäänkin käännekohtana genressä. Aiempiin peleihin verrattuna Street Figher II:ssa oli yksityiskohtaisemmat grafiikat sekä täsmällisempi ohjaus. Pelkän tietokoneen sijasta pelaajat pystyivät pelaamaan toisiaan vastaan. Street Fighter II:n suosio yllätti pelialan ammattilaisetkin.

Huomattuaan Street Fighter II:n suosion, pelintekijät julkaisivat paljon uusia taistelupelejä markkinoille. Yhdeksi suosituimmaksi nousi Mortal Kombat -pelisarja, jonka ensimmäinen osa julkaistiin 1992. Mortal Kombatissa hahmot oltiin mallinnettu tosielämän näyttelijöistä. Pelisarja nousi tunnetuksi rajusta väkivallasta, mitä myös aikoinaan kritisoitiin. Taistelupelejä pelattiin suurimmaksi osaksi arcade-pelihalleissa, mutta Mortal Kombat julkaistiin myös konsolina. Street Fighter II:sta ja Mortal Kombat -pelisarjasta voit lukea lisää tämän nettisivuston muista artikkeleista.

Taistelupelit – yksi toimintapelien alalajeista

Toimintapeli on videopelityyppi, jossa tärkeää on nopea reaktioaika ja hyvä silmä-käsi-koordinaatio. Toimintapelien alalajeja ovat muun muassa taistelupelit, tasohyppelyt, ammuntapelit ja sokkelopelit. Näissä peleissä pelaaja ohjaa hahmoaan, jonka pitää selviytyä eri tasoista tappaen vihollisia, keräten kolikoita tai muita esineitä ja väistellen esteitä. Tyypillisesti pelin lopussa täytyy selättää isoin vihollinen, jonka kanssa käytävä taistelu on huomattavasti vaativampi kuin aiemmilla tasoilla.

Taistelupeleissä on monia toimintapeleille yleisiä piirteitä. Tyypillisissä taistelupeleissä on eri tasoja, joiden lopussa on suurin vihollinen. Pelaajan hahmo voi myös kuolla, jos hahmon terveysmittari eli “health bar” tyhjenee tai hän menettää kaikki elämänsä. Terveyttä ja elämiä voi menettää vihollisen iskujen ja hyökkäyksen takia. Toimintapelit voivat olla 2D- tai 3D-muodossa, kuten taistelupelitkin. Sivustoltamme löydät tietoa myös muista toimintapelien alalajeista.

3D-taistelupelit

Taistelupelit ovat vuosien saatossa kehittyneet ja yhä useammat niistä on 3D-pelejä. Ensimmäinen 3D-taistelupeli julkaistiin jo 1993. Kyseessä oli Segan valmistama Virtua Fighter. Pelisarjan viidettä osaa pelataan yhä tänäkin päivänä. Suurimman suosion 3D-peleistä sai kuitenkin Tekken 3, jota pidetään yhtenä maailman parhaista taistelupeleistä. Tekken 3:n myötä Tekken-pelisarjasta tulikin maailman myydyin taistelupelisarja. Ensimmäiset Tekken-pelit julkaistiin ainoastaan Playstationille, mutta nykyään ne on saatavilla myös Xboxille.

Myös Street Fighter -sarja elää ja voi hyvin. Vuonna 2010 siitä julkaistiin uusi Super Street Fighter IV: Arcade Edition, joka on yksi genren suosituimmista tälläkin hetkellä. Muita nykyisin suosittuja 3D-pelejä ovat Soul Calibur V (Namco), Guilty Gear XX A Core + (Arc), King of Fighters XIII (SNK) sekä Ultimate Marvel vs Capcom 3 (Capcom). Suomessa pelataan eniten Street Fighter -pelejä sekä Tekkeniä.

Kilpapelaaminen taistelupeleillä

Valtaväestönkin tietoisuuteen viime vuosina noussut e-urheilu ei ole vain Counter-Striken tai Overwatchin parissa käytävää kisailua, vaan taistelupeleilläkin on siinä sijansa. Suomessa taistelupeliturnauksia järjestetään lähinnä verkkopelitapahtumina. Yleensä tällöin pelinä on Tekken. Suurimmat tappelupeliharrastajien kokoontumiset Suomessa ovat Porissa talvisin järjestettävä Luminyrkki sekä kesäisin Helsingissä järjestettävä Rautanyrkki. Näissä tapahtumissa kisataan ainoastaan taistelupeleillä. Mestaruuksia ratkotaan muun muassa Tekken-, Street Fighter-, King of Fighters- ja Guilty Gear -peleissä.

Maailmanlaajuisesti suurin taistelupelitapahtuma on EVO (Evolution Championship Series). EVO kerää netin välityksellä miljoonia katsojia, ja osanottajia itse tapahtumassakin on tuhansia. Pelaajat tulevat pääasiassa Yhdysvalloista ja Japanista. Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1996, jolloin sen nimi oli Battle by the Bay. Nykyinen nimi otettiin käyttöön 2002. Vuonna 2019 ohjelmassa on muun muassa Tekken 7, Mortal Kombat 11, Soulcalibur VI ja Samurai Shodown.

Pelaaminen eri laitteilla

1970- ja 80-luvuilla taistelupelejä pelattiin lähinnä pelihalleissa, sillä harvan kotoa löytyi minkäänlaista kalustoa videopeliharrastusta varten. Vasta 90-luvun alkupuolen hittipelit, Street Fighter II etunenässä, toivat genren pelit kunnolla kotitalouksiin. Nykyisin pelit julkaistaan tietokoneelle sekä kaikille tärkeimmille pelikonsoleille, eli Playstationille, Xboxille, käsikonsoleille (PSP ja 3DS) ja usein myös Nintendo Wiille tai Switchille. Mobiilipelaamisen yleistyttyä monet pelisarjat on nykyään käännettynä myös älypuhelinsovelluksiksi.

Mikäli kotona haluaa tavoitella arcade-hallien tunnelmaa, on myynnissä erityisiä arcade-ohjaimia, joissa on painikkeiden lisäksi joystick. Pelaaminen onnistuu toki myös konsolien omilla ohjaimilla, erikseen myytävillä tarvikeohjaimilla sekä tietokoneiden näppäimistöillä. Näppäimistöjen hyvä puoli on se, että mikäli ennalta määrätyt, eri iskuja tuottavat näppäinyhdistelmät eivät sovi omaan pelityyliin, ne voi useimmiten määritellä uudelleen. Avoimin mielin kokeilemalla kaikille löytyy takuulla omiin käsiin sopiva ohjausväline.

Joukkorahoitus näkyy peleissäkin

Erilaisia toiminta- ja taistelupelejä julkaisevat pääsääntöisesti suuremmat pelitalot, mutta ajan hengen mukaisesti myös joukkorahoitetut indie-pelit ovat saaneet jalansijaa. Rahoitusta peleille haetaan esimerkiksi Kickstarter- ja Indiegogo-sivustojen kautta. Yksi nimekkäimmistä indie-taistelupeleistä on vuonna 2012 julkaistu Skullgirls. Kyseessä on Reverse Labs -yhtiön valmistama 2D-taistelupeli, joka keräsi ylistäviä arvioita ammattilaiskriitikoilta julkaisunsa kynnyksellä. Vuoteen 2017 mennessä peli oli myynyt yli miljoona kopiota Steam-sivustolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *