Taistelupelit

Tekken

Esittelyssä Tekken-taistelupelit

Tekken on japanilaisen Seiichi Ichiin suunnittelema ja Namco-yhtiön julkaisema taistelupelisarja, joka on saavuttanut huikean maailmanlaajuisen suosion. Tekken-pelit suunniteltiin alunperin pelihallien kolikkopeleiksi. Ensimmäiset Tekken-pelit tehtiin yksinoikeudella PlayStation-pelikoneille, mutta myöhemmin pelejä alettiin valmistaa myös muille pelikonsoleille. Tekken-pelit ovat myös yksiä ensimmäisiä 3D-tekniikkaa käyttäviä taistelupelejä. Ensimmäinen Tekken-peli julkaistiin vuonna 1994, ja sen jälkeen pääsarjaan on tehty kuusi uutta jatko-osaa, lukuisia päivitettyjä versioita jo julkaistuista peleistä sekä sivutuotettuja pelejä. Tekken-pelisarjasta tulikin nopeasti yksi taistelupelien legendaarisimmista ja parhaiten tunnetuista nimistä.

Miten Tekkeniä pelataan?

Tekkenissä pelaaja voi valita haluamansa taistelijan useiden pelihahmojen joukosta, joilla on erilaisia taistelutekniikoita. Pelaaminen perustuu neljän näppäimen käyttöön, joista jokaisella voi hallita yhtä hahmon raajoista. Tekken 2 -pelistä alkaen hahmot puolustavat itseään vastustajan korkeilta ja keskitason hyökkäyksiltä ilman erillistä nappien painamista. Tekken-peleille tyypillistä on myös vastustajan heittäminen ilmaan, jonka jälkeen vastustajaan voi kohdistaa iskusarjoja pitäen hänet ilmassa, eikä vastustaja voi tehdä vastahyökkäystä ennen kuin hahmo koskettaa maata uudelleen. Jokaisella hahmolla on omat erityiset heittonsa ja iskusarjansa.

Tekken-pelien tarina

Tekken-pelien perustarina pyörii Mishiman suvun konfliktin ympärillä. Mishiman suvun ylle langetettiin kirous sen jälkeen, kun Heihachi Mishima heitti viisivuotiaan poikansa, Kazuya Mishiman, alas kallionkielekkeeltä. Kazya selvisi täpärästi ja alkoi janota kostoa isäänsä kohtaan. Yhteistä Tekken-peleille on, että ne sijoittuvat yleensä Mishima Zaibatsun järjestämän King of Iron Fist Tournament -nimisen taisteluturnauksen ympärille. Voittajan voitettua turnauksen hän saa itse isännöidä seuraavan turnauksen. Pelistä riippuen jokaisesta uudesta Tekken-pelistä löytyy kuitenkin omat erityiset ominaisuutensa, kuten vaihtuvat hahmot, pelin teemat ja tasot.

Pelihahmoja jokaiseen makuun

Tekken -hahmojen joukosta löytyy jokaiseen makuun jotakin, sillä hahmoja löytyy monista etnisistä ryhmistä ja erilaisilla taisteluominaisuuksilla. Monilla hahmoilla on yliluonnollisia ominaisuuksia, mutta hahmojen joukosta löytyy myös hauskoja eläinhahmoja. Pelin kannalta tärkeitä hahmoja ovat muun muassa päähenkilö Kazuya Mishima, vastustaja Devil Kazuya, joka on Kazuyan ja Jin Kazaman kirottu sielu, Kazyan isä Heihachi Mishima, jota vastaan Kazya haluaa taistella, sekä Kuma, joka on Heihachia suojeleva karhu. Peleistä löytyy myös tunnettuja länsimaalaisia hahmoja, kuten irlantilainen Nina sekä yhdysvaltalainen Paul.

Huippusuositut Tekken 2 ja 3

Vuonna 1995 ilmestynyt Tekken 2 ja vuonna 1997 ilmestynyt Tekken 3 ovat molemmat loistavasti menestyneitä taistelupelejä ja Tekken-pelisarjan varmat klassikot. Molemmat peleistä löytyvät useilta kriitikoiden kaikkien aikojen parhaita pelejä luettelevilta listoilta. Molemmat pelit nähdään alan uraa uurtavina läpimurtoina. Tekken 2 -peli on hyvin samankaltainen alkuperäisen Tekkenin kanssa, ja peliin onkin tehty vain pieniä muutoksia. Tekken 3 taas on monen pelaajan ja kriitikon mielestä koko Tekken -pelisarjan paras peli. Pelistä löytyy monia pieniä parannuksia edeltäjiin verrattuna, kuten paremmat grafiikat ja animaatiot.

Uusin tulokas – Tekken 7

Toistaiseksi viimeisin Tekken-pelisarjan peli on vuonna 2015 julkaistu Tekken 7. Peli julkaistiin niin pelihallien perinteisille kolikkopelikoneille kuin pelikonsoleillekin. Pelin pelaaminen toimii samoin kuin aiemmatkin Tekken-pelit, eli jokaiselle pelihahmon neljästä raajasta on oma nappinsa. Kaikkien iskuihin tarvittavien näppäinyhdistelmien oppiminen voi olla haastavaa, joten kokeneemmillekin pelaajille riittää tekemistä. Tekken 7 -pelin juoni pyörii perinteisesti Heihachi Mishiman ja hänen poikansa Kazuyan ympärillä. Tuttujen pelihahmojen lisäksi pelistä löytyy kattava lista uusia erilaisia hahmoja. Peliin on lisätty myös kaksi uutta mekanismia, Rage Art ja Power Crush.

Muutakin kuin vain pelejä

Tekken-pelien suuren suosion myötä pelisarjasta on kehitetty myös monenlaisia oheistuotteita faneille. Tekkeneistä on tehty kaksi animaatioelokuvaa: vuonna 1998 julkaistu kaksiosainen Tekken: The Motion Picture ja vuonna 2011 julkaistu Tekken: Blood Vengeance sekä vuonna 2010 ilmestynyt taisteluelokuva Tekken. Elokuvien lisäksi Tekken-maailmasta on julkaistu viittä eri sarjakuvaa, jotka vievät pelaajat syvemmälle peleistä tuttuun tarinaan. Viimeisin näistä sarjakuvista on vuonna 2017 ilmestynyt Andie Tongin piirtämä ja Titan Comicsin julkaisema neliosainen sarjakuva, joka sijoittuu ajanjaksoltaan Tekken-pelien 6 ja 7 väliin.

Tekken-pelisarjan menestystarina

Tekken-pelit ovat olleet todella suosittuja 1990-luvun puolivälistä asti, ja ne ovatkin ansainneet paikkansa kaikkien aikojen parhaimpien taistelupelien kärjessä. Erityisesti huippusuosittu Tekken 3 on saavuttanut suorastaan legendan maineen yhtenä kaikkein parhaimpia arvioita saaneista ja eniten kappaleita myyneistä taistelupeleistä. Peliä on myyty maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä samalla myös yhden PlayStationin suosituimmista peleistä. Vuoteen 2018 mennessä Tekken-pelejä oli myyty yhteensä 47 miljoonaa kappaletta, mikä tekee Tekken-pelisarjasta maailman myydyimmän taistelupelisarjan. Tekken on kantanut tätä titteliä ja vuosia.

Tekken-pelit eivät näytä olevan menettämässä suosiotaan, vaan ovat vakiinnuttaneet paikkansa pelaajien keskuudessa yhtenä legendaarisimmista taistelupelisarjoista. Viimeisin Tekken-sarjan peli, Tekken 7, myi kolme miljoonaa kappaletta ennen ensimmäistä vuosipäiväänsä. Tekkenin tarina alkoi pelihalleista löytyvänä kolikkopelinä, ja vaikka pelisarja onkin tuotu myös useille eri pelikonsoleille, sarjan pelit jatkavat yhä myös pelihallien tähtenä. Tekkenin vaikutus pelimaailmaan on niin suuri, että Japanin Osakasta löytyy myös Namco Bandain ylläpitämä Tekken aiheinen museo, jossa pelien suurimmat fanit voivat ihailla Tekken-pelisarjaan liittyviä tavaroita ja taideteoksia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *