Toimintapelit

Toimintapelien alatyypit

Kun puhutaan toimintapeleistä, tulee monelle mieleen ensimmäisenä Call of Duty – ammuntaa, strategisia liikkeitä ja henkensä edestä taistelemista. Moni yhdistää toimintapelit suoraan PC-pelaamiseen, toiset taas enemmän pelikonsoleihin, kuten Playstationiin ja Xboxiin. Ammuntapelit ovat kuitenkin vain pieni osa siitä, mitä toimintapelit pitävät sisällään. Tässä artikkelissa keskitymme hieman tarkemmin juuri toimintapelien alatyyppeihin ja annamme muutamia esimerkkejä kyseisiä kategorioita edustavista peleistä.

Tappelupelit

Tappelupeleillä tarkoitetaan pelityyppiä, jossa pelaaja taistelee vastustajansa kanssa lähiottelussa jollain rajatulla alueella. Esimerkiksi EA Sportsin UFC-vapaaottelupeli on tällainen. Tämä alalaji on yksi toimintapelien tunnetuimmista; tarkoitus on opetella monimutkaisia taisteluliikkeitä, kerätä pisteitä ja kehittyä sekä pelaajana että hahmona. Yleensä hahmolla on tietty määrä elämiä tai energiaa, joka kuluu ottelun myötä, ja mitä korkeammalla tasolla pelaaja on, sitä hitaammin energiatasot laskevat.

Yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista tappelupeleistä on japanilaisen Capcom-pelitalon kehittämä Street Fighter, jossa pelataan ennalta määrätyillä hahmoilla ja niiden ominaisuuksilla. Kullakin hahmolla on omalle kansalaisuudelleen uskollinen taistelutyyli, ja listoilta löytyy niin japanilaisia ja thaimaalaisia kuin italialaisia, venäläisiä, ranskalaisia ja yhdysvaltalaisiakin hahmoja. Street Fighter julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1987, jonka jälkeen siitä on tullut vielä kuusi muuta, samaa teemaa sivuavaa pelisarjaa.

Ammuntapelit

Ammunta-, eli räiskintäpelit ovat toimintapeleistä suosituimpia. Ne jakautuvat kolmeen eri alakategoriaan: ensimmäisen ja kolmannen persoonan ammuntapeleihin ja taktisiin ammuntapeleihin. Ensimmäisen persoonan peleissä kaikki tapahtuu pelaajan omasta näkökulmasta niin, että hän tarkkailee maailmaa hahmon silmin. Kolmannen persoonan peleissä taas nähdään hahmo kokonaisena ja tilanteita tarkastellaan sen selän takaa. Taktisissa ammuntapeleissä persoonia voi vaihdella tilanteen ja omien halujensa mukaan.

Tämän hetken pelatuimmat ammuntapelit ovat eittämättä Counter-Strike -pelisarjan tuotokset. Sarjan ensimmäinen peli julkaistiin vuonna 2000, ja se nousi heti pelikansan suosioon; esimerkiksi perinteiset pommitehtävät, joissa pelaajien on tarkoitus joko virittää pommi tai yrittää tuhota se ennen sen räjähtämistä, ovat kaikkien rakastamia. CS-pelit ovat myös tunnettuja kilpapelejä, ja suomalaiset ovat menestyneet niiden saralla melko hyvin. CS-pelisarja on pääasiassa Valve Corporationin suunnittelema.

Tasohyppelypelit

Tasohyppelypelit eivät ole nykypäivänä kovinkaan suosittuja, mutta ne ovat etenkin vanhojen videopelifanaatikkojen rakastamia. Helppojen kontrollien takia niitä pelataan pääasiassa pienillä pelikonsoleilla, kuten Nintendoilla, Game Boylla ja tietokoneilla, ja toisinaan toki myös Playstationeilla ja Xboxeilla. Tasohyppelyt jaetaan karkeasti 2D- ja 3D-peleihin ja niitä yhdistävät yksinkertaiset liikkeet ja kontrollit, kerättävät esineet, kuten kolikot tai bonus-esineet ja monet erilaiset miljööt.

Klassisin esimerkki tasohyppelypelistä on Mario Starcatcher, jossa on tarkoituksena päästä tason lopussa seisovan suuren tähden luokse. Matkalla on kuitenkin haasteita, kuten ylitettäviä esteitä ja hirviöitä. Mario on tasohyppelypelien rauhallisimmasta päästä. Kategoriaan kuuluu nimittäin myös ammuntapeleihin verrattavia teoksia, kuten Capcomin Mega Man, jossa käytetään aseita ja tuhotaan joka tasolla haastavia loppuvastustajia. Myös Sonic on tasohyppelypeli, ja vieläpä yksi kategorian tunnetuimmista.

Toimintaseikkailu ja -roolipelit

Toimintaseikkailupeleistä puhuttaessa monille ensimmäisenä mieleen tuleva nimi on Tomb Raider, eli arkeologi Lara Croftin seikkailut. Pelkkien eri tasojen sijasta pelissä on jokin tarina, joka johdattelee pelaajaa haasteesta toiseen. Esimerkiksi Underworld-peli alkaa Croftin kartanon räjähdyksellä ja jatkuu Välimerelle, josta hän löytää Thorin hanskan ja saa tietää seuraavan matkansa kohteen olevan Thaimaan länsirannikolla. Koko peli perustuu skandinaavisen mytologian alamaailmaan, eli Underworldiin.

Toimintapeleihin kuuluu myös roolipelien alakategoria, joista Kingdom Hearts lienee tunnetuin. Pelissä seikkaillaan japanilaistyylisessä maailmassa ja etsitään päähahmon, Soran, kadonneita ystäviä. Toisin kuin monissa muissa videopeleissä, Kingdom Heartsissa on myös hahmoja sen peliyhtiön pelien ulkopuolelta, kuten Aku Ankasta ja muista Disney-teoksista. Etsimisen lisäksi pelissä myös estetään maailmaa tuhoutumasta – vaikka kyseessä onkin roolipeli, siinä on myös oma toiminnallinen puolensa.

Reaaliaikaiset strategiapelit

Reaaliaikaisella strategiapelillä tarkoitetaan peliä, jossa täytyy taktikoida edetäkseen. Perusajatuksena on sotajoukkojen ja erilaisten rakennusten rakentaminen ja pelitilan valtaaminen omaksi valtakunnakseen. Pelin kaikki osapuolet ovat jatkuvasti aktiivisia ja pystyvät vaikuttamaan siihen reaaliajassa. Vastustaja voi esimerkiksi ajaa panssariautolla rakentamiesi muurien lävitse tai tuhota rakennelmia saadakseen itselleen lisää rakennusmateriaalia ja energiaa. Yksi suosituimmista strategiapeleistä on vuonna 1981 julkaistu Utopia, joka on saanut vuosien saatossa kulttimaineen.

Strategiapelejä verrataan yleensä shakkiin; pelaaja joutuu miettimään seuraavaa liikettään tarkasti, sillä virheet auttavat vastustajaa pääsemään voitolle. Tällainen ominaisuus kehittää pelaajan ongelmanratkaisu- ja koordinaatiokykyä ja opettaa myös toimimaan joukkueena. Strategiapelit ovat siis paitsi hauskaa viihdettä, myös todellista ja kehittävää aivojumppaa sekä auttavat tiimityöskentelyn kehittämisessä. Utopian lisäksi muita strategiapeliklassikoita ovat esimerkiksi Company of Heroes, Age of Empires ja Supreme Commander.

Yhteenveto

Erilaisia toimintapelejä on valtavasti, ja jokainen löytää niiden joukosta jotain omaan makuunsa. Pelien historia ulottuu aina 1960-luvulle asti ja vuosien varrella on syntynyt valtavasti historiankirjoihin jääviä klassikoita. Kaikista adrenaliininhimoisimmat voivat kokeilla ammuntapelejä ja pakopelejä, joissa pyritään selviytymään erilaisilta vaaroilta, tai esimerkiksi kauhupelejä, joissa tunnelma on hieman synkempi. Rennommat pelaajat voivat kokeilla klassisia tasohyppelypelejä, joissa kontrollit ovat yksinkertaisimpia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *